2018

a July
Takeover

πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Νο.3




Logan Bellew
Γιώργος Σκρέτης
φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες



Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου, πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, στο χώρο του Φυτωρίου στη Λευκωσία. Για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας 2018 επιλέχθηκαν οι Γιώργος Σκρέτης και Logan Bellew.



Logan Bellew, “Nursed in Darkness” (2018)
Two-channel video, multi-channel audio, 
found architecture, glass mirrors


«Πρέπει να ονειρεύεται για πού καιρό κανείς για να δράσει με μεγαλοπρέπεια, και το όνειρο αναπτύσσεται στο σκοτάδι.»
Ζαν Ζενέ

Για τον Ζενέ, τα ανεξάντλητα όρια των ονείρων γίνονται προσιτά μόλις κανείς εισέρθει και παραμένει για κάποιο χρόνο στο σκοτάδι. Για την παρουσίασή του στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Φυτώριου, ο Logan Bellew παρουσιάζει το έργο του «Nursed in Darkness», μια καθηλωτική οπτικοακουστική εγκατάσταση που επικεντρώνεται στην μετασχηματική ισχύ του σκοταδιού, σύμφωνα μ τον Ζενέ, καθώς επίσης και στην προφορική παράδοση του νανουρίσματος ως μέσο εισόδου σε αυτή την αφηρημένη σφαίρα της συνείδησης.

Χρησιμοποιώντας την εσωτερική όσο και την εξωτερική αρχιτεκτονική του Φυτώριου, την ιστορία του ως χώρου όπου αναπτύσσεται η ζωή καθώς και τη νυχτερινή φύση του ονείρου, ένα 2κάναλο βίντεο καθίσταται ορατό μόνο όταν η μέρα γίνεται νύχτα, κατευθύνοντας και συνδέοντας τον παρατηρητή με τις πιο σκοτεινές ώρες του κιρκαδιανού κύκλου, όπου τα όνειρα αναπτύσσονται.

Ο Logan Bellew (https://loganbellew.com/) είναι φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων, που ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το έργο του έχει βάσεις στην επιστήμη της αρχαιολογίας και χρησιμοποιεί τις ιδεολογίες διερεύνησής της για να μελετήσει την έννοια του αφανισμού του υλικού πολιτισμού, των τόπων, των αντικειμένων, των χρόνιων ασθενειών και των προσωπικών αφηγήσεων. Ο Logan σπούδασε στο Arizona State University παίρνοντας πτυχίο Καλών Τεχνών στη φωτογραφία και πτυχίο στην ιστορία της τέχνης, και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό Καλών Τεχνών στη φωτογραφία στο University of New Mexico. Το έργο του έχει εκδοθεί και εκτεθεί διεθνώς.











Γιώργος Σκρέτης, “A place in the sun” (2018) τοποειδική γλυπτική εγκατάσταση

Για την επερχόμενη παρουσίαση του στο Φυτώριο, ο Σκρέτης υλοποιεί μια site specific γλυπτική εγκατάσταση, με τίτλο A Place in the Sun. Η νέα αυτή δουλειά καταπιάνεται με τις ευρύτερες πολιτιστικές, πολιτικές και ψυχικές επιπτώσεις της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και χώρου. Ο χώρος μετατρέπεται σε τόπο όπου γεννιούνται οι ανθρώπινες ταυτότητες και αναδύονται ιστορικές αφηγήσεις, αλλά και όπου εκφράζεται η ικανότητα δράσης και σχηματίζονται έννοιες «ετερότητας». Ωστόσο, η ίδια η φύση της ανθρώπινης κουλτούρας έχει δομή αντίστοιχη με αυτή του χώρου, όταν τον εκλαμβάνουμε ως τοπίο: είναι μεταβατική, αφομοιωτική και πολυεπίπεδη.

Γιώργος Σκρέτης (γεν. 1983) [http://cargocollective.com/giorgoskretis] είναι εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός που ζει στα Χανιά της Κρήτης. Δουλεύει με διαφορετικά μέσα όπως γλυπτική, εγκατάσταση, φωτογραφία, βίντεο, σχέδιο, κείμενο και ήχο, χρησιμοποιώντας αυτό το εικαστικό λεξιλόγιο για να διεγείρει συζητήσεις γύρω από τη δημιουργία νοήματος και τον σχηματισμό της γνώσης. Το 2014 αποφοίτησε από το τμήμα γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκόβης και έκτοτε η δουλεία του έχει εκτεθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.







︎︎︎