2016-2017

MO.17: Νέοι Καλλιτέχνες
από την Κύπρο

ερευνητικό πρόγραμμα




συντελεστές

Ναταλί Γιαξή
Μαρία Λοϊζίδου
συντονισμός και οργάνωση
 
Ευαγόρας Βανέζης
Julia Geerlings
Emily Gray
Χάρης Κανελλοπούλου
επιμελητές

Chrystèle Moulun Casanova
Χριστόφορος Μαρίνος
Μαρία Πετρίδη
Σωκράτης Σωκράτους
επισκέπτες και ομιλητές

Τίνα Πανδή
ερευνήτρια-συνεργάτιδα

Ευαγόρας Βανέζης
Λεόντιος Τουμπουρής
συντονισμός

Νίκος Στέφου
σχεδιασμός

Νικόλας Χρυσάνθου
web developer

Μαρία Πετρίδη
επιμέλεια και μετάφραση κειμένων

Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών
και Θεωρητικών Τέχνης – φυτωριο
χορηγός


Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας,
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
υποστηρικτής




σχετικά με το πρόγραμμα

o πρότζεκτ ΜΟ17 Nέοι Καλλιτέχνες απο την Κύπρο έχει σχεδιαστεί ευθύς εξαρχής ως μια ανοιχτή και εξωστρεφής διαδικασία που στοχεύει να ενεργοποιήσει νέες καλλιτεχνικές και κριτικές δυνάμεις, να ενδυναμώσει μικρότερους πυρήνες και να επιτρέψει να ακουστούν φωνές που τώρα αναδύονται.

Το έργο της νεώτερης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο έρευνας καθώς εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητο και ανεξερεύνητο τόσο θεωρητικά όσο και επιμελητικά, όχι μόνο ως προς νέους καλλιτέχνες που τώρα ξεκινούν την διαδρομή τους, αλλά και τις γενιές που προηγήθηκαν. Το πρότζεκτ στρέφεται σε μια εν τω γίγνεσθαι καλλιτεχνική πραγματικότητα επιδιώκοντας να διερευνήσει την δυναμική και ζωτικότητα της νεώτερης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών που δραστη-ριοποιούνται εντός και εκτός Κύπρου. Σε ένα ρευστό τοπίο έντονων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών, η έρευνα εστιάζει στις νέες προοπτικές, τις νέες εμπειρίες, τις νέες γλώσσες και δυνατότητες και διαδικασίες που διαμορφώνουν το καλλιτεχνικό παρόν. Ποιές οι τάσεις και πρακτικές, ποιές οι δοκιμές και αναζητήσεις, οι πειραματισμοί και προσανατολισμοί των νέων καλλιτεχνών;

Χωρίς να προικονομεί συμπεράσματα ή να επιβάλει a priori αναγνώσεις ή προκαθορισμένα και κλειστά σχήματα,  το  πρότζεκτ ΜΟ17  διερωτάται για τα ιδιοποιά χαρακτηριστικά της σύγχρονης καλλιτεχνικης δραστηριότητας στην Κύπρο. Πώς οι εμπειρίες μετατόπισης, νομαδικής κινητικότητας, πρακτικές σύγκλισης τοπικού με το παγκόσμιο διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική πραγματικότητα τοπική και ταυτόχρονα υπερτοπική; Πώς τοποθετούνται οι νέοι καλλιτέχνες απέναντι σε ζητήματα γύρω από την ιστορία και πολιτική, την συλλογική μνήμη;
Ποιοί προβληματισμοί τίθενται στο κέντρο αναζήτησης και επαναπροσδιορισμού της καλλιτεχνικής ταυτότητας; Ποιές οι νέες καλλιτεχνικές πρακτικές ανταλλαγής και στρατηγικές (αυτο)οργάνωσης σε περιόδους ύφεσης;

Βασικός άξονας του MO17 είναι η διεξαγωγή έρευνα πεδίου. Διαρθρώνεται σε ενότητες/στάδια που από τη  μια είναι διακριτά και από την άλλη διεισδύουν το ένα στο άλλο, λειτουργώντας ως ένας νοητικός χάρτης που καθορίζει τα διαφορετικά στάδια της ερευνητικής διαδικασίας, το αντικείμενο, τους στόχους, τη μεθοδολογία, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες, σε ένα σχήμα διαλεκτικό και αλληλοτροφοδοτούμενο.
Υιοθετώντας λοιπόν ένα ερευνητικό προσανατολισμό, το ΜΟ17 επιδιώκει να υπερβεί το βραχύβιο χαρακτήρα που συνήθως έχουν αντίστοιχα επιμελητικά εγχειρήματα που εστιάζουν στο momentum – και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ερευνητικό πυρήνα διαρκώς εξελισσόμενο που ξεπερνά την στιγμή διεξαγωγής του και ανοίγεται στο μέλλον.


Τίνα Πανδή
ιστορικός τέχνης, επιμελήτρι, τμήμα συλλογών και τεκμηρίωσης
Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (EMST), Αθήνα




Εκδόσεις

A. Αρχείο Καλλιτεχνών view
B. Κατάλογος Εκθέσεων και κείμενα view



χρονοδιάγραμμα προγράμματος




Εκθέσεις ΜΟ.17: Νέοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο

Ο Σύνδεσμος, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του MODUS OPERANDI 17: Νέοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο, παρουσίασε σειρά από εκθέσεις σε τέσσερις διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους τέχνης της Λευκωσίας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του προγράμματος, και την παρουσίαση της ιστοσελίδας www.momomo17.com, οι δράσεις του ΜΟ.17 συνεχίστηκαν, σε συνεργασία με επιμελητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ολλανδία.

Στις εκθέσεις συμμετείχαν νέοι καλλιτέχνες από την Κύπρο μέχρι 35 χρονών, εκφράζοντας τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις αυτής της γενιάς προκειμένου να συνδεθεί η ευρύτερη εικαστική κοινότητα του τόπου με τη διεθνή σκηνή.
Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν παράλληλα, στις 16 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00 στους χώρους Θκιο Ππαλιές, Γκαράζ, Κοραή και Φυτώριο. Το ίδιο βράδυ παρουσιάστηκαν performances στους Νεοτερισμούς Τουμάζου, στις 21:30.








Communicating Vessels


στις Θκυό Ππαλιές

Διάρκεια: 16-28 Οκτωβρίου 2017
Ώρες: Tρίτη-Παρασκευή 17:00-20:00
Σάββατο 11:00-17:00


Ραΐσσα Αγγελή
Πήτερ Εραμιάν
Μαρία Θεοδώρου και
Στέφανη Στυλιανού (dia.gnosis)
Εύη Παλά
Μισέλ Παντελή
Νάγια Σάββα
Κοραλλία Στεργίδη
Μαρία Τουμάζου
Λεόντιος Τουμπουρής
Μιχάλης Χαραλάμπους
Λίλια Χατζηγεωργίου
Δημήτρης Χειμώνας
συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Julia Geerlings
επιμέλεια

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το πείραμα των συγκοινωνούντων δοχείων, όπου δύο ή περισσότερα δοχεία γεμάτα με υγρό ή αέριο αποκτούν την ίδια στάθμη αν συνδέονται μεταξύ τους. Με αφορμή το έργο Les Vases Communicants (1932) του Γάλλου αντιφασίστα ποιητή Αντρέ Μπρετόν, η έκθεση παρουσιάζει το πως νέοι Κύπριοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο ΜΟ:17 “συγκοινωνούν” με την παράδοση, ειδικά όπως αυτή ενσαρκώνεται μέσα από έργα σε πηλό και κεραμικά.








Ecstatic Textures

στο Γκαράζ

Διάρκεια: 16-28 Οκτωβρίου 2017
Ώρες: Tρίτη-Παρασκευή 17:00-20:00
Σάββατο 11:00-17:00


Έβελυν Αναστασίου
Μαρία Ανδρέου
Άδωνης Αρχοντίδης
Κυριάκος Θεοχάρους
Βικτώρια Λεωνίδου
Αναστασία Μηνά
Παναγιώτης Μηνά
Σοφία Παπακώστα
Ανθή Πάφιου
Μαρίνα Ξενοφώντος
ΆνναΜαρία Χαραλάμπους
συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ευαγόρας Βανέζης
επιμέλεια

Έχοντας ως έναυσμα τη δυναμική πύκνωση των παρουσιάσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε artist-run spaces, καθώς και μέσω άλλων ανεξάρτητων εγχειρημάτων, η ομαδική έκθεση Ecstatic Textures επικεντρώνεται στην κοινωνικοπολιτική διάσταση των συνθηκών παραγωγής και έκθεσης στην Κύπρο. Η αφήγηση που δημιουργείται μέσω της θεώρησής της δίνει έμφαση στις διαδικασίες και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, ενώ οι παρουσιαζόμενες πρακτικές διαπραγματεύονται εκφάνσεις της εικόνας-ως-σώμα και τον χαρακτήρα του αντικειμένου ως μία υπόσταση που εκφέρει μία γλώσσα χωρίς άρθρωση (βρίσκοντας κατά αυτόν τον τρόπο θέση σε αισθητικές διαδικασίες).







Displacement as a State of Mind

στο Κοραϊ

Διάρκεια: 16-28 Οκτωβρίου 2017
Ώρες: Tρίτη-Παρασκευή 17:00-20:00
Σάββατο 11:00-17:00


Ιωάννα Αποστόλου
Λένια Γεωργίου
Έφη Ζένιου
Στέλιος Καλλινίκου
Δήμητρα Καλλίτση
Μάριος Κωνσταντινίδης
Ελένη Μούζουρου
Αλεξάνδρα Πάμπουκα
Γιώργος Πέτρου
Ελένη Φύλα
Ισμήνη Χαχολιάδου
Στέλλα Χριστοφή
συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Χάρης Κανελλοπούλου
επιμέλεια

Μέσα απο την έκθεση βλέπουμε το πως, σε ένα κόσμο όπου τα πάντα κινούνται ταχύτατα και η μετακίνηση έχει γίνει απρόσκοπτη, η έννοια της μετατόπισης έχει μετατραπεί απο κάτι επώδυνο σε τρόπο ζωής. Η επιμελήτρια εντοπίζει Κύπριους καλλιτέχνες που το έργο τους έχει να κάνει με την μετατόπιση, και το πως αυτή συνδέεται με την απώλεια, την εντοπιότητα, τη μνήμη και την ταυτότητα.







Beyond an
Event Horizon

στο φυτωριο

Διάρκεια: 16-28 Οκτωβρίου 2017
Ώρες: Tρίτη-Παρασκευή 17:00-20:00
Σάββατο 11:00-17:00



Άδωνης Αρχοντίδης
Λάρα Σόφι Βενιαμίν
Γιώργος Θεμιστοκλέους
Μαρία Κοφτερού
Δήμητρα Καλλίτση
Ειρήνη Κωνσταντίνου
Βικτώρια Λεωνίδου
Ανθή Πάφιου
Αλεξάνδρα Πάμπουκα
Κοραλλία Στεργίδης
ΆνναΜαρία Χαραλάμπους
Μιχάλης Χαραλάμπους
Ιωάννα Χειμώνα
συμμετέχοντες καλλιτέχνες


Emily Gray και Λεόντιος Τουμπουρής
επιμέλεια


Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τριήμερου διαδραστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Φυτώριο με τη συμμετοχή νέων Κυπρίων καλλιτεχνών απο το ΜΟ17. Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την γκαλερί ως ένα χώρο ρευστών σχέσεων και συμμετοχικής, οριζόντιας δημιουργίας;








Performances

στους Νεοτερισμούς Τουμάζου


Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, απο τις 21:30

Δήμητρα Καλλίτση
Δημήτρης Χειμώνας με την θεατρική ομάδα En.Act

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 11:00

Ανθή Πάφιου -συμμετοχικό δρώμενο




︎︎︎