2018-2019

Πλατφόρμα
A Climate
Challenge

ερευνητικό πρόγραμμα




συντελεστές

Συμβούλιο συνδέσμου 2018-2020:
Δρ. Μόνικα Ασημένου
Ευαγόρας Βανέζης
Κυριάκος Θεοχάρους
Όθωνας Χαραλάμπους
Ισμήνη Χαχολιάδου
επιλογή προγράμματος, συντονισμός

Ευαγόρας Βανέζης
Λίζυ Ιωαννίδου
Ελένη Αντωνίου (Κεφάλαιο Δύο)
μεταφράσεις κειμένων στα αγγλικά

Ισμήνη Χαχολιάδου
Μικαέλλα Μελανίδου
Σοφία Γεωργίου
Αλεξάνδρα Παναγή (Κεφάλαιο Δύο)
Μίρκα Κουτσούρη (Κεφάλαιο Τρία)
φωτογραφία

Μύρια Κονναρή
καλλιτεχνική διεύθυνση καταλόγου και αφίσας

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου
Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
υποστηρικτής



Η πλατφόρμα A Climate Challenge: Platform of Events, αποτελεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο επιδίωξε να διερευνήσει πώς η τέχνη ευαισθητοποιείται και παράλληλα ευαισθητοποιεί τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η έννοια του περιβάλλοντος, οι συνθήκες συνύπαρξης μας σε αυτό, τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, το πώς ένα σύνολο διαμορφώνει τον περιβάλλοντα χώρο και πώς παράλληλα ο χώρος αυτός προσδιορίζει την ταυτότητα του συνόλου αποτελούν τις κύριες θεματικές της πλατφόρμας.

Ο σύνδεσμος ένταξε στην μεθοδολογική του πρακτική, την μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης με σκοπό την συσσώρευση όσο το δυνατό περισσότερου ερευνητικού υλικού. Όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, είναι βασισμένες στις προτάσεις και στα αποτελέσματα της έρευνας. Η πλατφόρμα A Climate Challenge απευθύνθηκε σε άτομα όλων των καλλιτεχνικών ιδιοτήτων και είχε ως στόχο:

• την ενθάρρυνση εικαστικών, θεωρητικών, επιμελητών κ.α που εργάζονται πάνω σε ανάλογες θεματικές,

• την προώθηση και ανάπτυξη νέων καλλιτεχνικών θεωρητικών και πρακτικών δράσεων που εμπίπτουν στο θέμα της περιβαλλοντικής συνείδησης δια μέσου της καταγραφής και παρουσίασης,

• τη δημιουργική ενασχόληση πολλών διαφορετικών συνόλων με το συγκεκριμένο θέμα μέσω της διοργάνωσης εργαστηρίων, διαλέξεων, εκθέσεων κ.α δραστηριοτήτων,

• την πολιτισμική κινητικότητα, τη σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό με τρόπο που να επιτρέπει την ανταλλαγή, τόσο ιδεών και πρακτικών,

• τη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων διεπιστημονικού χαρακτήρα.




Κεφάλαιο Ένα 

Σύμ-πλεξη

εργαστήρι με την Αλεξάνδρα Πάμπουκα  

10.11 + 17.11 + 24.11 + 08.12.2018


Σε συνεργασία με την εικαστικό Αλεξάνδρα Πάμπουκα και στα πλαίσια της ερευνητικής πλατφόρμας A Climate Challenge, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε το εργαστήριο «Σύμ-πλεξη », μια εικαστική προσέγγιση των δυνατοτήτων πλέξης με φυτά καθώς επίσης και την προσομοίωση αυτών των τεχνικών με το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την καλαθοπλεκτική και ψαθοπλεκτική μέσω βιωματικών διαδικασιών και ασκήσεων. Παρατηρώντας τις τεχνικές πλέξης, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους αναγωγές για το πώς συγκροτείται μια ομάδα. Με τη λήξη του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και έκθεση των έργων των συμμετεχόντων.







Θέατρο και
Κλιματική Κρίση

εργαστήριο με την Μαρία Βαρνακκίδου και τον Κύρο Παπαβασιλείου

09 + 10 + 11.07.2019


Το εργαστήρι έδωσε στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να εξερευνήσουν το σώμα τους σε σχέση με τον χώρο και την φύση και απευθυνόταν σε όποιον ενδιαφέρεται να αναπτύξει την δημιουργική του έκφραση, κίνηση, και υποκριτική μεταμόρφωση καθώς παράλληλα να συνδεθεί με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν εφαρμοσμένες θεατρικές ασκήσεις αυτοσχεδιαστικού περιεχομένου που  επικεντρώνονταν στα τρία επίπεδα συναίσθησης του σώματος: το σωματικό, το συναισθηματικό και το πνευματικό. Οι ασκήσεις εξερευνούν το πώς αυτά τα τρία επίπεδα μπορούν να επηρεαστούν από το περιβάλλον, το οποίο τώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση.

Πέρα από την πρακτική του υφή, το εργαστήρι επιδιώκει στην εξοικείωση του συμμετέχοντα με τη σύγχρονη δραματουργία, με στόχο να επηρεαστεί από αυτήν και να αναπτύξει θεατρικό υλικό σχετικό με τη φύση και την κλιματική κρίση.







Servus.at
Research Lab

πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 

11 - 26.07.2019


Christina Gruber
Antonio Zingaro
Davide Bevillacqua
(ομάδα Servus.at)

προσκέκλημενοι καλλιτέχνες



Στα πλαίσια του προγράμματος A Climate Challenge: Platform of Events 2019, και του ετησίου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών, ο Σύνδεσμος φιλοξένησε μεταξύ 11 και 26 Ιουλίου την ομάδα Servus.at Research Lab.

Ακολουθώντας τον στόχο της πλατφόρμας για παραγωγή κουλτούρας και αντίληψης γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η ομάδ α –η οποία αποτελείται από τους Christina Gruber, Antonio Zingaro και Davide Bevillacqua– παρουσιάστηκαν διαλέξεις, εργαστήρια και πραγματοποιήθηκε έρευνα γύρω από την τεχνολογική υποδομή της Κύπρου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την ομάδα Servus.at στο χώρο του Φυτωρίου για να μοιραστεί τις ιδέες, τις ανησυχίες αλλά και δημιουργικές λύσεις που αφορούν το θέμα της κλιματικής αλλαγής.







Κεφάλαιο Δύο

Καινοτόμες Λύσεις Ροής/ Head and
Hand Series

ατομική έκθεση Κυριακής Κώστα

εγκαίνια: 02.11.2019
διάρκεια: 02-29.11.2019




Vassos Eliades Ltd (Acqua Panna, Χρυσορρογιάτισσα)
KEMANES print shop
QUALITY STONE Andreas Mouskis
C.ROUSHAS The Contractors
υποστηρικτές


Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου – ΕΙ.ΚΑ/Φυτώριο, στα πλαίσια του προγράμματος A Climate Challenge, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Κυριακής Κώστα, με τίτλο Innovative Flow Solutions / Καινοτόμες λύσεις ροής: Head and Hand series. Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπου απέναντι στη ροή του χρόνου και κατ’ επέκταση τη φυσική ρευστότητα του περιβάλλοντος;

To πρόγραμμα «head and hand» θα μπορούσε επιγραμματικά να περιγραφεί ως μια μελέτη πάνω στη συντήρηση και τον επαναπροσδιορισμό του χώρου. Με τη βοήθεια μιας ομάδας τεχνιτών, η Κυριακή Κώστα διακρίνει λεπτομέρειες στο αστικό περιβάλλον της Κύπρου, που χρήζουν αποκατάστασης και προχωρά στην επιδιόρθωσή τους. Με βασικό σημείο έμπνευσης τη φυσική και τεχνική φθορά του αστικού τοπίου, η καλλιτέχνης ζητά από τους τεχνίτες να επιμεληθούν το αντικείμενο ‘’μελέτης’’ όπως οι ίδιοι επιθυμούν και με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να εξάγει μια πιο προσωπική οπτική του τί σημαίνει να αλληλοεπιδράς με τον περίγυρό σου. Αφορμή για την εν λόγω έκθεσης στάθηκε η φθορά του πέτρινου τοίχου του Φυτωρίου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη.
Η -ανεπιτυχής- προσπάθεια συντήρησής του, οδήγησε την εικαστικό στο ‘’χτίσιμο’’ μιας Διαδραστικής Εικαστικής δράσης. Συγκεκριμένα η παρατήρηση της εικαστικού στρέφεται στη μελέτη των ‘’μαστόρων’’, των ανθρώπων και των τεχνιτών στο δημόσιο δομημένο περιβάλλον. O στόχος του project είναι η επαφή με τον χώρο, την αίσθησή του, την επανενσωμάτωση του στο σύγχρονο περιβάλλον και το πώς μέσω της επιδιόρθωσης του χώρου, το αστικό τοπίο επαναπροσδιορίζεται.

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Πλατφόρμας ‘’A Climate Challenge’’, η οποία διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου – ΕΙ.ΚΑ/Φυτώριο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη ευαισθητοποιεί και παράλληλα ευαισθητοποιείται από σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.








Hand and
Head Walking

(you are welcome to bring your own dog along too)

εργαστήριο με την Κυριακή Κώστα σε συνεργασία με την Σοφία Ελίζα Μπουράτση

14.12.2019


Η εικαστικός Κυριακή Κώστα, σε συνεργασία με τη θεωρητικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση, πραγµατοποιούν τη συζήτηση/εργαστήριο “Hand and Head walking (You are welcome to bring your own dog along too)” με σκοπό να αναπτύξουν ένα project σχετικό με την ποιητική οικειοποίηση του δηµόσιου χώρου, εντοπίζοντας σηµεία του αστικού περιβάλλοντος που θα τροφοδοτήσουν και θα κεντρίσουν σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο σύχγρονος πολίτης να συνδεθεί με την πόλη του.

Ο περίπατος αποτελεί μια σημαντική πρακτική, ή ακόμα και τεχνική, µέσω της οποίας βιώνουμε έναν τόπο. Εξερευνώντας εργαλεία όπως η παρατήρηση, η χαρτογράφηση και ο ελέυθερος συνειρμός, πειραματιζόµαστε με μία πρακτική, η οποία µπορεί να αξιοποιηθεί ως το πρώτο βήµα για να συνειδητοποιήσει κανείς πώς βλέπει αλλά και πώς ερµηνεύει τον δημόσιο χώρο μέσα από τις καθημερινές του περιπλανήσεις. Στη συνάντηση θα εξερευνηθεί το δίκτυο φροντίδας της πόλης μας, δίνοντας έμφαση σε ανησυχίες σχετικά με τις αρχιτεκτονικές αστικές λεπτομέρειες, την συντήρηση, την επισκευή, την εγκατάλειψη, την έλλειψη του στοιχείου του νερού, την πρόσβαση σε νερό, αλλά και το φαντασιακό που αναπόφεκτα και πάντα συνοδεύει τη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Το εργαστήριο “Hand and Head walking (You are welcome to bring your own dog along too)” σχετίζεται µε την έκθεση της Κυριακής Κώστα "Innovative Flow Solutions/ Head and Hand series” και θα πλαισιωθεί θεωρητικά από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση η οποία θα πραγματευτεί και θα θέσει ερωτήματα γύρω από τις εξής θεματικές: τελετουργικά της καθημερινής ζωής στον δημόσιο χώρο, έννοια του περπατήματος ως πρακτική και ως αισθητική εμπειρία, οικειοποίηση του αστικού τοπίου ως αναγκαία προϋπόθεση για τη φροντίδα του.

Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Η δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσέγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθήλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών μεθόδων. Επίσης, η Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θέματα καθώς επίσης και στα κοινά.

Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως ανεξάρτητη θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ αισθητικής και επιστημών της τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και πολιτικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση του σώματος και της σκέψης, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές και ακτιβιστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο (Université du Québec à Montréal 2016-2017) και στη φυλακή (Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, περιστασιακά από το 2016). Ζει και εργάζεται μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος.Υποστηρικτές: Τράπεζα Κύπρου, Δήμος Λευκωσίας








Κεφάλαιο Τρία

...νida digna
de ser vivida

ομαδική έκθεση και performances

εγκαίνια: 21.12.2019
διάρκεια: 21.12.2019-22.01.2020




Μαριέττα Μαυροκορδάτου
Κοραλλία Στεργίδη
συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες

Σάββας Χατζηξενοφώντος- ιδρυτής του Fornelia Ovens
Μιχάλης Ταπακούδης- ιδρυτής του Antaios Compressed Earth Blocks
συνεργάτες

Πήτερ Εραμιάν
επιμέλεια


Είμαστε έτοιμοι, και στο κόστος ποιας θυσίας, να ζήσουμε μαζί την καλή ζωή;*
Μια ζωή, δηλαδή, που να αξίζει να τη ζήσουμε.**

Στην εκδήλωση αυτή, έργα της Μαριέττας Μαυροκορδάτου και της Κοραλλίας Στεργίδη συνυπάρχουν με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες Fornelia Ovens και Gigantas Antaios Compressed Earth Blocks.

Η συνάντηση αυτή έχει τον χαρακτήρα μιας εικασίας, προτείνοντας την επανεξέταση της σημασίας της γης και του ήλιου, δύο μη ανθρώπινων παραγόντων που είναι ωστόσο αναπόσπαστα εμπλεκόμενοι με τον ανθρώπινο πολιτισμό, προς μια κατεύθυνση νέων αντιληπτικών καθεστώτων και τεχνολογιών που επαναπροσδιορίζουν τις οικολογίες μέσα στις οποίες υπάρχουμε.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Σάββας Χατζηξενοφώντος, ιδρυτής του Fornelia Ovens, και ο Μιχάλης Ταπακούδης, ιδρυτής του Antaios, θα παρουσιάσουν τη λειτουργία των εναλλακτικών τεχνολογικών τους προϊόντων. Θα ακολουθήσει ένα reading από την Μαριέττα Μαυροκορδάτου και ένα lecture performance από την Κοραλλία Στεργίδη.

* Bruno Latour, όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Jane Bennett Vibrant Matter.
** Η φράση χρησιμοποιείται από την Silvia Federici στο Re-enchanting the World.








Celestial
Circles

εργαστήριο με την Rachel Pimm

22.01.2020

Στα πλαίσια της έκθεσης “…vida digna de ser vivida”,του προγράμματος «A Climate Challenge», η προσκεκλημένη καλλιτέχνης/ερευνήτρια Rachel Pimm μαζί με τους Μαριέττα Μαυροκορδάτου, Κοραλλία Στεργίδη και Πήτερ Εραμιάν, θα καθοδηγήσει ένα εργαστήριο κολλάζ εικόνων και κειμένων/συν-δημιουργίας φυσικής στο οποίο διάφορα σύμπαντα συνδυάζονται συλλογικά, για να δημιουργήσουν νέες γραμμές διέλευσης. Περιστροφές, διασκευές και εκλείψεις θα παραλληλιστούν με εξισώσεις, μαθηματικά σταθερά και αστρολογικές θέσεις. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Φέρτε εικόνες και κείμενα σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή που αντιπροσωπεύουν τα σύμπαντα που επιλέξατε.

Η Rachel Pimm (γεν. Χαράρε, 1984, ζει στο Λονδίνο) δουλεύει με γλυπτική, βίντεο και περφόρμανς, εξερευνώντας περιβάλλοντα και την υλικότητα τους, τις ιστορίες και τις πολιτικές που εμπεριέχουν, από τη σκοπιά μη ανθρώπινων οργανισμών όπως φυτά, ορυκτά, σκουλήκια, νερό, βαρύτητα ή το λάστιχο. Ενδιαφέρεται για την μεταμορφωτική δεινότητα διαφόρων επιφανειών και υλικών. Η δουλειά της έχει συμπεριληφθεί σε πρόσφατα προγράμματα των Hales Gallery, Jerwood Space, ANDOR, Tenderpixel και Chisenhale Gallery, The Royal Academy και Serpentine Gallery (όλα στο Λονδίνο, μεταξύ 2014 – 2019), καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι κάτοχος MFA από το Goldsmiths και διδάσκει στη σχολή Καλών Τεχνών του Camberwell College.








︎︎︎