2014

Alter Ego

Τρίτη, 20  Μαϊου στις 19:00

εγκαίνια


Αθηνά Αντωνιάδου
Άλκης Χατζηανδρέου
Αντρεάνα Καμπανέλλα
Αχιλλέας Κεντώνης
Έλενα Κούμα
Ελένη Νικοδήμου
Έφη Ανδριανού
Έφη Σαββίδη
Θεόδουλος Γρηγορίου
Ιγνάτιος Μητροφάνους
Ισμήνη Χαχολιάδου
Κάκια Κατσελλή
Κατερίνα Νεοφυτίδου
Κυριακή Κώστα
Κωνσταντίνος Παπαθωμάς
Λία Βογιατζή
Μαρία Γεωργίου
Μαρία Παπαχαραλάμπους
Μαρίνα Κασσιανίδου
Μάρλεν Καρλετίδου
Μελίνα Νικολαΐδη
Μελίνα Σουκιούρογλου
Νικολέτα Παπαμιχαήλ
Χριστίνα Χριστοφή
Χρίστος Αβραάμ
συμμετέχοντες καλλιτέχνες



Άντρη Μιχαήλ                                                            
επιμέλεια





Με το γενικό τίτλο Alter ego, το πρότζεκτ που προτείνουμε είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των συμμετεχόντων. Υιοθετώντας την ιδέα και το πνεύμα των «Salons des Indépendants» –όπου κάθε καλλιτέχνης ήταν ευπρόσδεκτος να εκθέσει χωρίς επιλογή από επιτροπή τη δική του εικαστική πρόταση– , δεν έγινε καμία προεπιλογή των καλλιτεχνών. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι όσοι συμφωνούσαν με τη βασική ιδέα της συνεργασίας μας, χωρίς καμία αξιολογική κρίση και ιεράρχηση ή ετικέτα. Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας του καλλιτέχνη με τον επιμελητή και την ομάδα/σύνολο – και το όλο πρόγραμμα λειτουργεί πειραματικά και ως προς αυτή τη διάσταση. Ο επιμελητής έχει πια το ρόλο του «συσσωρευτή» της ενέργειας των καλλιτεχνών και γίνεται το σημείο αναφοράς και σύγκλισης όλων των προτάσεων.

Η πρώτη συνάντηση πήρε τελικά τη μορφή ακτιβιστικής συγκέντρωσης και εξαγνιστικής πράξης εξομολόγησης. Συμφωνήθηκε ότι το πρότζεκτ θα είχε σχέση με το ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στην κοινωνία της Κύπρου σήμερα. Ενώ οι πιο πολλοί καλλιτέχνες, σε προσωπικό επίπεδο, δεν είχαν μέχρι τότε αναπτύξει κάποια ιδιαίτερη κοινωνική δράση, εξέφρασαν όλοι με ενθουσιασμό την επιθυμία να ενεργήσουν ομαδικά και να δημιουργήσουν συλλογικά σε διάφορα επίπεδα.

Ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία δεν είχαμε την αυταπάτη ότι επιχειρούσαμε κάτι νέο, κάτι πρωτόγνωρο. Είχαμε απόλυτη συνείδηση του πολλαπλασιασμού τέτοιων δράσεων στο διεθνή κοινωνικό-πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Στόχος μας ήταν η εμπλοκή των καλλιτεχνών σε δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, στη δημιουργία διαλόγου με το ευρύ κοινό, και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για διάφορα θέματα που αγγίζουν την κοινωνία.

Το πρότζεκτ, διαμορφωμένο μέσα από έναν πλούσιο διάλογο, προτείνει ένα σύνολο νέων προτάσεων που αποτελούν ένα σχόλιο για τη σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου. Οι καλλιτέχνες αξιοποιώντας τις δικές τους δυνάμεις και εστιάζοντας την προσοχή τους στον χώρο ζωής τους, προτείνουν δράσεις, μικρο-γεγονότα και απλές κινήσεις που έχουν ως στόχο τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα που αφορούν το σύνολο και γιατί όχι, σ’ ένα άλλο στάδιο, και τη βελτίωση γενικότερα της ζωής τους. Δεν έλεγε ο Robert Filiou, όταν τον ρωτούσαν «τι είναι τέχνη», ότι «τέχνη είναι αυτό που κάνει τη ζωή να είναι καλύτερη από την τέχνη»;

Ενάντια στην οικονομική κρίση που απείλησε την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος, όλοι οι συντελεστές ενήργησαν εθελοντικά και με ελάχιστους οικονομικούς πόρους για την ολοκλήρωσή του. 

Η παρουσίαση στον εκθεσιακό χώρο του Φυτωρίου ξεπερνά την έννοια της κλασσικής έκθεσης. Παίρνει κυρίως τη μορφή καταγραφής όλων των προτάσεων, πολλές από τις οποίες περιμένουν ακόμη την υλοποίησή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η υποστήριξη του κράτους και των δημοτικών αρχών. Γι’ αυτό τους προσκαλούμε θερμά να μας συνοδεύσουν σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό και τις ιδέες των καλλιτεχνών, που είναι ακόμη πιο πολύτιμες σε περιόδους κρίσης.

Άντρη Μιχαήλ
επιμελήτρια εκθέσεων,
ιστορικός τέχνης Πανεπιστήμιο Τεχνών Αμιένη, Γαλλία




 
︎︎︎